Як отримати допомогу внутрішньо переміщеним особам

Внутрішньо переміщені особи це громадяни України, яким довелося вимушено залишити місце постійного проживання. Причиною для такого рішення стала загроза життю і здоров’ю внаслідок перебуванню на території бойових дій, тимчасової окупації або можливої загрози. Також в дану категорію входять іноземці та особи без громадянства, які знаходяться на території нашої держави на законних підставах. Повний перелік населених пунктів попереднього проживання ВПО затверджує Міністерство з питань реінтеграції, він регулярно актуалізується.

Щоб отримати цей статус, необхідно звернутися у відділ соціального захисту за місцем проживання, або до відповідальної особи, яка виконує ці обов’язки відповідно розпоряджень уповноваженого виконавчого органу.

Хто має право на грошову допомогу

Допомога надається заявникам, які відповідають наступним критеріям:

  • покинули домівки через бої  у їхньому місті/селі чи внаслідок оточення населеного пункту;
  • виїхали з територій, тимчасово захоплених окупантами;
  • мають зруйноване, пошкоджене або непридатне для проживання внаслідок обстрілів житло.

Що для цього потрібно? Стати на облік як ВПО, отримати відповідну довідку. Цей документ дає можливість не лише отримувати допомогу, а й право на безкоштовні медичні послуги, організацію державної шкільної та дошкільної освіти для дітей, а також отримання соціальних виплат і пенсій.

На яку допомогу можуть розраховувати ВПО

Особи зі статусом ВПО можуть розраховувати як на державну допомогу, так і на підтримку від міжнародних організацій.  Подати заяву можна особисто під час візиту до уповноваженого органу.

Документи, які потрібні для отримання допомоги:

  • заповнена заява;
  • довідка про взяття на облік ВПО;
  • паспорт;
  • індивідуальний податковий номер;
  • свідоцтво про шлюб, при наявності;
  • свідоцтво про народження дитини, при наявності; всі вищезазначені документи мають подаватися разом з копіями.
  • згода про виплату допомоги представнику сім'ї на інших членів сім’ї;
  • дозвіл на обробку інформації банком.

Важливо! Копії документів повинні бути завірені заявником. Для цього на дублікаті вказується «копія вірна», поряд ставиться підпис та ПІБ заявника.  

Державна допомога ВПО

Щоб отримати щомісячну державну допомогу, необхідно стати на облік та подати заяву на її надання. Форму заяви можна завантажити за посиланням та подати у відділ соціального захисту за місцем проживання.

Допомога надається переселенцям на основі оформленого статусу, її обсяг залежить від того, в яку категорію входить особа:

  • для осіб, що мають інвалідність та дітей 3000 грн/місяць;
  • для всіх інших 2000 грн/місяць.

Допомога від міжнародних організацій

ВПО мають право не лише на підтримку держави, а й на отримання допомоги від міжнародних організацій. В переважній більшості випадків є обов’язкова умова для її надання зареєстрований статус ВПО.

  1. Грошова допомога від ООН.
    Всесвітня програма надає грошову допомогу для ВПО, які тимчасово мешкають на Рівненщині та Вінниччині. Виплати нараховуються автоматично усім громадянам, які тимчасово проживають у вказаних регіонах, зареєструвалися і подали заяву на отримання допомоги. Передбачено, що на одну людину буде щомісяця виділено 2220 грн, максимально одна родина з трьох чоловік може отримати фінансову підтримку у розмірі 6600 грн.
  2. Грошова допомога від Міжнародного Комітету Червоного Хреста.
    Згідно програми, виплати приорітетно призначаються переселенцям із зони бойових дій. Не потрібно звертатися окремо — допомога нараховується разом з державною. Її обсяг складає 2500 грн на особу. Ці кошти виплачуються протягом 3 місяців. Вимушені переселенці можуть отримати не лише фінансову підтримку, а й одяг, взуття, засоби гігієни, продукти, ваучери на ліки та їжу, психологічну допомогу.
  3.  Допомога від ЄСПЛ.
    Згідно цієї програми, українці можуть отримати матеріальну чи моральну компенсацію від Європейського суду з прав людини. Матеріальна передбачається у разі, якщо особа втратила житло або автомобіль. Імовірність отримання цих виплат достатньо висока: суд приймає рішення, а країна-терорист зобов’язана виплачувати компенсації. Для цього потрібно заповнити форму на сайті, потім завантажити її на комп’ютер та роздрукувати. Відправити у відділенні Укрпошти, попередньо вказавши адресу ЄСПЛ, яка сформується автоматично при заповненні заяви на сайті.
  4. Допомога від Карітас. Це одна з найбільших міжнародних організацій світу, яка парацює у багатьох українських містах. Так, у Києві компанія надає продуктові набори, різноманітне дитяче харчування, товари для гігієни, підгузки. У Львові — харчування та гуманітарну допомогу для внутрішніх переселнців. У Жовкві працюють як хаб для організації тимчасового проживання. У Тернополі пропонують притулок на певний проміжок часу, продукти харчування, сезонний одяг та взуття, набори постільної білизни, рушники. З особливих потреб  візочки для дітей, милиці, ходунки. Повний перелік адрес мережі Керітас в Україні і види допомоги, яку можна там отримати, вказаний на сайті фонду.
  5. Грошова допомога від ЮНІСЕФ «Спільно».
    Програма надає грошову підтримку незалежно від наявності реєстрації як ВПО. Сім’я може отримати допомогу в розмірі 2200 грн на особу , якщо в родині: від трьох малолітніх дітей, при цьому одна дитина не має 2 років; від двох неповнолітніх дітей, з яких одна дитина має інвалідність. Родини, які всиновили/удочерили дітей, а також опікуни теж мають право на даний вид допомоги.

Важливо! Не потрібно подавати заявки більше одного разу. Опрацювання більшої їх кількості подвоює час відбору та перевірки на відповідність критеріям програми. Як результат це може спричинити затримку виплат тим, хто відповідає вказаним параметрам.

       ВПО також можуть отримати іншу допомогу. Так, через програму єДопомога українці можуть отримати виплати у відділеннях Укрпошти. Право на це мають пенсіонери, багатодітні сім’ї, особи, які мають інвалідність. Все, що для цього потрібно — зареєструватися на платформі . Система налаштована таким чином, що персональну заявку може обрати конкретний благодійник. В такому разі той, хто потребує допомоги, отримає її із рук в руки.

 

Допомогти волонтерам: