Які країни приймають українських біженців у 2022 році

Громадяни України, котрі змушені були виїхати за кордон, отримали притулок та допомогу у багатьох державах світу. Найбільша кількість вимушених переселенців вибрала для тимчасового проживання країни-учасниці Європейського Союзу. Згідно з Директивою Ради ЄС 2001/55, українці після в’їзду на територію Євросоюзу отримують тимчасовий захист терміном на рік, який можна буде продовжити ще двічі на 6 місяців. Біженцям також надається гуманітарна і фінансова допомога, житло, доступ до державних медичних та освітніх послуг.

Згідно з офіційними даними ООН, опублікованими на Operational Data Portal, за період з 24 лютого по 27 травня 2022 року з України виїхало 6 801 987 осіб. Водночас за той же період додому повернулися 2 229 500 українців. Найбільша кількість переміщених осіб з України зупинилась у Польщі (3 627 178), Румунії (989 357), Угорщині (682 594), Молдові (479 513), Словаччині (461 164). Майже 1 000 000 українців, за статистикою ООН, виїхали до РФ, проте Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони заявляє, що вони вважаються примусово депортованими.

Який статус отримують українці за кордоном

Для довготривалого перебування в іншій країні громадяни України, які втекли від війни, можуть скористатись одним із варіантів:

  • Безвізовий режим. Дозволяє перебувати в країнах Європейського Союзу до 90 діб на кожні 6 місяців.
  • Тимчасовий захист. Дає змогу мінімум рік проживати та за необхідності працювати або навчатися в країні, де статус було отримано.
  • Офіційний статус біженця. Отримання постійного притулку розглядається протягом 6 місяців і більше, після надання статусу особа має право на проживання, роботу, навчання та отримання медичних послуг в країні.

Тимчасовий захист в Європейському Союзі

Відповідно до рішення Ради ЄС, тимчасовий захист автоматично отримує особа, яка перетнула кордон однієї з країн ЄС та подала відповідну заяву. Право на захист мають наступні категорії біженців:

  • громадяни України, що виїхали за кордон 24.02.2022 року або пізніше;
  • особи без громадянства або громадяни інших країн, які мали право на проживання в Україні;
  • члени сімей громадян України, близькі родичі та утриманці незалежно від громадянства.

Після прибуття до країни, яка надає тимчасовий прихисток, українці отримують житло, гуманітарну допомогу, фінансові виплати, можливість працювати та навчатися. Категорії громадян, які потребують соціальної й медичної допомоги, забезпечуються необхідними послугами та додатковими виплатами. Українці можуть будь-коли повернутися на батьківщину, переїхати до іншої країни або подати клопотання щодо присвоєння статусу біженця.

Статус біженця

Статус біженця регулюється Женевською конвенцією 1951 року. Подати клопотання про надання офіційного притулку вимушений переселенець може протягом року, якщо він скористався тимчасовим захистом країни, або протягом 90 діб, якщо перебуває на території держави в рамках безвізового режиму. Розгляд справи займає 6 місяців та більше, протягом яких заявник не має права виїжджати за межі країни та офіційно працювати. Основними підставами для отримання статусу біженця є:

  • переслідування в країні постійного проживання за політичними, релігійними, національними, расовими та іншими ознаками;
  • евакуація внаслідок стихійних лих, військових конфліктів тощо.

Після отримання офіційного притулку біженець має право на житло, освіту, працевлаштування, соціальні виплати, медичну та гуманітарну допомогу. Неможливо повторно переїхати до іншої країни й отримати статус біженця там.

Список країн, до яких переїхали українці

Найбільшу кількість українців прихистили країни Євросоюзу. Біженці переважно вибирали ті держави, які мають спільні кордони з Україною та куди швидше можна дістатись на авто.

Країна прихистку Кількість біженців Фінансова допомога, EUR Середня заробітна плата на місяць, EUR Середні витрати на життя на місяць, EUR
Польща 3 627 178 64 977 529
Румунія 989 357 120 705 462
Угорщина 682 594 60 800 490
Словаччина 461 164 69 917 561
Республіка Молдова 479 513 108 389 372

Польща

Для українців, які прибувають до Республіки Польща, ООН підготувала інформаційну сторінку зі всією важливою інформацією щодо перебування та отримання допомоги. Польський президент підписав спеціальний закон про допомогу громадянам України, згідно з яким термін отримання тимчасового захисту складає 18 місяців з дня початку війни та передбачає можливість продовження. По прибуттю кожен українець повинен зареєструватися за місцем проживання та оформити ідентифікаційний номер PESEL.

Біженці з України отримують у Польщі житло, харчування, гуманітарну допомогу, право на роботу, освіту, медичне обслуговування та соціальні виплати. Курси польської мови для всіх переміщених осіб безоплатні. Кожному українцю виплачується одноразова фінансова допомога від держави: 300 злотих (65 EUR) на одного дорослого та 500 злотих (108 EUR) на кожну дитину. Також біженці можуть оформити додаткові виплати від ООН: 700 злотих (152 EUR) на першу особу та 600 злотих (130 EUR) на кожного наступного члена сім’ї (не більше 4 осіб) протягом 3 місяців та більше.

Румунія

Керівництво держави створило сайт Допомога для українців, де можна знайти всю необхідну інформацію про розміщення, проїзд у транспорті та інші послуги. Кожен біженець отримує тимчасовий захист на рік з можливістю його продовження, допомогу з житлом, гуманітарними товарами, пошуком роботи.

Українські діти можуть відвідувати школу, студентам надається необхідна кількість місць у вишах за спеціальністю. Також доступне державне медичне обслуговування та соціальна підтримка для відповідної категорії осіб. Для українців діють безоплатні курси румунської мови, а також юридична підтримка. Кожен зареєстрований біженець отримує фінансову допомогу 20 RON (4 EUR) на день.

Угорщина

Отримати статус тимчасового захисту в Угорщині можна шляхом подання заяви в адміністративному пункті або бюро Міграційної Служби та Громадянства. Термін розгляду клопотання складає 45 днів. Тимчасовий захист надається максимум на 3 роки, та дає українцям право проживати, навчатись, працювати, отримувати медичну й соціальну допомогу. Для переміщених осіб створили інформаційний збірник, який містить основні питання та відповіді відносно перебування в Угорщині.

Українці можуть безкоштовно вивчати угорську мову, а також отримувати юридичну допомогу. Щомісяця держава виплачує фінансову допомогу особам, які не проживають в таборі для біженців: 33 770 форинтів (85 EUR) на одного дорослого та 13 500 форинтів (35 EUR) для кожної дитини. Виплати продовжуються навіть після працевлаштування в Угорщині

Республіка Молдова

Для отримання тимчасового захисту українцям потрібно подати відповідне клопотання на прикордонному пункті пропуску, у поліцейському відділку або в офісі Бюро з Міграції та Притулку Республіки Молдова. Біженцям надається житло та необхідна гуманітарна допомога. Також українці отримують доступ до освіти, медицини та програми державної соціальної підтримки. Працювати біженці можуть на підставі трудового договору.

Корисна інформація для українських переселенців представлена на офіційному молдовському сайті Допомога. Місцевим сім'ям, які прихистили біженців, надається одноразова допомога в розмірі 3500 леїв (172 EUR) від держави. Багатодітні родини, особи з інвалідністю та літні громадяни України отримують щомісячні виплати у розмірі 2200 леїв (108 EUR).

Словаччина

Словацька Республіка надає українцям тимчасовий прихисток на підставі заяви, яку можна подати на прикордонних пунктах в'їзду, або у відділенні міграційної поліції у справах іноземців. Вся необхідна інформація для переміщених осіб представлена на Офіційній сторінці державного управління Словацької Республіки.

Українцям одразу після прибуття надається доступ до медичних послуг, включно зі стоматологічною допомогою в окремих клініках країни. Діти мають право на освіту в школах та вишах, дорослі біженці — на офіційне працевлаштування без додаткових дозволів. Також словацький уряд призначив українцям фінансову допомогу: 68,8 EUR на одну дорослу особу, 119,6 EUR на сім'ю без дітей, 130,9 EUR на дорослого з 1–4 дітьми, 179 EUR на сім'ю з дітьми.

Допомогти волонтерам: