Як ІТ-бізнес допомагає державі

Як український ІТ-бізнес допомагає державі

За перший квартал 2022 року від експортної IT-індустрії надійшло 2 млрд USD в економіку України. Офіційні дані опублікувала Асоціація IT Ukraine з посиланням на підсумки Національного Банку України. У порівнянні з минулим роком, обсяг ІТ-експорту збільшився на 28 % попри війну та релокацію більшості бізнесу. Також компанії ІТ-сектору одним із пріоритетів зробили збереження та примноження робочих місць для спеціалістів галузі. Крім прямих надходжень в економіку держави, ІТ-бізнес активно бере участь у волонтерських ініціативах: підтримує ЗСУ, допомагає місцевій владі відновлювати зруйновані міста, створює та координує благодійні фонди.

Вклад ІТ-спільноти в перемогу

Українські ІТ-компанії допомагають державі та ЗСУ на всіх фронтах, включаючи співпрацю з урядом у сфері кібербезпеки та розробляючи для держави якісні цифрові продукти і рішення. Також представники української галузі інформаційних технологій зробили значний внесок у посилення глобальних санкцій відносно РФ — запустили спеціальну платформу stopbusinesswithrussia.today. З цією ініціативою українці звернулися до міжнародних брендів із закликом припинити бізнес в Росії. Про реальні ІТ-компанії та об’єднання, які наближають перемогу України розповідаємо у статті.

Agiliway

Українсько-американська компанія з офісами у Львові та Чернівцях сплатила податки у бюджет наперед на рік, а також забезпечує щомісяця регулярні грошові перекази для ЗСУ. Agiliway закупила на передову: тепловізори, прилади нічного бачення, бронезахисне спорядження, приціли, кріплення до автоматів та сучасні аптечки. Також компанія першою в Україні запустила інтернет від Starlink у Львові та допомагає військовим налагоджувати цей процес на передовій.

Вінницька ІТ-Асоціація

Регіональне об’єднання локальних ІТ-компаній найперше допомагає всім особам, які знайшли прихисток у Вінниці та області. Офісні приміщення переобладнані під тимчасове житло для переселенців, їм надається гуманітарна та психологічна допомога. Об’єднання разом із місцевою владою співпрацює з закордонними організаціями та фондами, залучаючи значні пожертви в регіон. З початку війни Вінницька ІТ-Асоціація перерахувала на потреби ЗСУ понад 80 млн гривень, а також 145 ноутбуків, 14 планшетів, 16 телефонів, 2 спеціальні автомобілі. Також співробітники об’єднання взяли під опіку зоопарк та притулок для тварин, постраждалих від війни.

Спеціалісти Асоціації за допомогою партнерів розробили та запустили інформаційний борд для надання та пошуку допомоги всім охочим. Також понад 200 ІТ-добровольців щодня залучені до кібератак під кураторством Вінницького управління СБУ та Кіберполіції. Міністерство оборони України спільно із Вінницькою ОВА звернулись до спеціалістів об’єднання з метою виконання розробницьких завдань при ЗСУ.

GlobalLogic

ІТ-компанія GlobalLogic з початку війни перерахувала на потреби армії 500 млн грн. Було створено платформу для пожертв на WeSpire, за допомогою якої було зібрано понад 135 000 USD для українських фондів Nova Ukraine, Razom, Revived Soldiers Ukraine. Комісію по всім переказам сплачує GlobalLogic. Інженери компанії для допомоги волонтерам перерахували понад 8 млн грн. Значний внесок GlobalLogic робить у сферу освіти України: для старшокласників було запущено  профорієнтаційний курс IT Choice, початківці в галузі інформаційних технологій отримали безплатний доступ до програми IT Basics Course.

SoftServe

Працівники ІТ-компанії SoftServe забезпечили окремим бригадам та військовим частинам техніку та устаткування: лептопи, ПК, принтери, монітори, офісне знаряддя. На передову були придбані та передані приціли нічного бачення, бронежилети, розвантажувальні системи, тактичні окуляри, наплічники, плитоноски, шоломи. Співробітники SoftServe придбали кілька автомобілів та запчастини до них, а також дрони.

CHІ Software

Президент компанії Євген Черняк пожертвував на потреби ЗСУ 3 млн грн, також CHІ Software щотижня перераховує кошти на потреби армії. ІТ-розробники створили мобільний додаток BE WITH UA, де користувачі грають у квіз (інтелектуальна вікторина), переглядаючи рекламу. Кошти від переглядів перераховуються на потреби ЗСУ. Більшість членів команди CHІ Software займаються волонтерською діяльністю: купують військове спорядження, харчування, зоотовари.

Sigma Software

ІТ-компанія з представництвами по всій території України евакуювала більшість співробітників з Харкова, Сум, Києва, Одеси, Дніпра у безпечні регіони разом з родинами та домашніми тваринами. Sigma Software забезпечує кожного працівника житлом, харчуванням та умовами для роботи. У Моршині та Трускавці компанія орендувала бази відпочинку та додатково облаштувала там комфортні офіси. Співробітники, котрі виїхали за кордон, отримали допомогу для облаштування. Також Sigma Software сплатила податки на рік наперед.

IT Dnipro Community

Регіональне ІТ-об’єднання з початку війни зосередило свої зусилля на забезпеченні потреб міста Дніпро та залученні допомоги для місцевих лікарень, волонтерських штабів, центрів прийому переселенців. Першочергове завдання ІТ-спеціалістів Дніпра — забезпечення ЗСУ якісним звʼязком і технікою: раціями, радіостанціями, ноутбуками, дронами. Також учасники та партнери IT Dnipro Community передають на передову та в місцеві лікарні медикаменти, захисне спорядження й речі першої потреби.

ЕРАМ

Міжнародна IT-компанія ЕРАМ надала фінансову допомогу ЗСУ, а також фондам, які спеціалізуються на гуманітарних вантажах — Червоний Хрест України, Лелека, Razom, Group 35. На початку війни було створено спеціальний «Фонд Допомоги Україні», за кошти якого були придбані 3 автомобілі швидкої допомоги та додаткове медичне обладнання. Також залучені до збору коштів партнери та клієнти за кордоном. Працівники EPAM ініціювали та провели благодійну кампанію Stands with Ukraine, зібравши понад 900 000 грн.

Особливу увагу IT-компанія надає підтримці освітніх та адміністративних закладів, які змушені були евакуюватися. Їм надається допомога з розміщенням в інших регіонах країни, технічна та матеріальна підтримка. Всередині компанії продовжують діяти корпоративні навчальні програми ЕРАМ University, також для всіх охочих запустили безплатну програму ІТ-Fundamentals for Ukrainian Switchers, яка знайомить з основами ІТ-сфери.

CNA International IT

Керівництво рекрутингової ІТ-агенції заздалегідь подбало про можливі варіанти дій в разі війни та розробило план допомоги співробітникам під час евакуації. Зараз частина працівників підтримує основну діяльність компанії, решта залучені до кібервійськ та займаються волонтерськими проєктами. CNA International IT забезпечує лікарні необхідними ліками та медичним інвентарем, надсилає гуманітарну допомогу у міста та села, які постраждали від війни, залучає до підтримки української армії міжнародних партнерів. На потреби ЗСУ було передано 4 автомобілі, ще одне авто отримала київська ТрО.

AB Soft

З початку війни співробітники ІТ-компанії перерахували у благодійні фонди 500 000 грн, а AB Soft вдвічі більше — 1 млн грн. Також за кошти підприємства евакуюються родини працівників, їм орендують житло та надають фінансову і гуманітарну допомогу. Юристи та фінансисти компанії надають безкоштовні послуги переселеним особам. Співробітники AB Soft зібрали понад 12 вантажівок з медикаментами та доставили їх з Румунії в Україну. Також вони підбирають та надсилають на передову та регіональним ТрО необхідне спорядження та продукти.

Odesa IT Family

Компанії-учасниці об’єднання з початку війни перш за все подбали про евакуацію співробітників та їх родин у безпечне місце. Працівники, котрі залишились захищати місто або пішли на передову, отримали все необхідне спорядження, їм також нараховується заробітна плата. Окрім того, спільнота Odesa IT Family пожертвувала загалом понад 79 млн грн для ЗСУ та осіб, що постраждали на війні. Спеціалісти компаній-учасників беруть участь в розробці системи логістики для Збройних Сил України як волонтери та самостійно розробляють корисне програмне забезпечення.

Luxoft

З початку війни IT-компанія почала нарощувати темпи розширення та створення нових робочих місць для українців. Протягом цього періоду було відкрито сім нових офісів на заході України, де додатково працевлаштували 150 внутрішньо переміщених спеціалістів. Luxoft організували кампанію по збору коштів для благодійної організації Карітас Україна, зібравши 23 500 USD, на рахунок українського представництва Червоного Хреста компанія відправила 136 000 USD.

Основні зусилля Luxoft спрямовані на підтримку осіб, які постраждали від війни, зокрема дітей. За ініціативи IT-компанії протягом години вдалося закрити збір коштів у розмірі 110 786 грн для Запорізької обласної клінічної дитячої лікарні, куди привезли дітей із Маріуполя. Також допомогу у придбанні медичного обладнання отримала Херсонська обласна дитяча лікарня.

Джерела інформації:

https://itukraine.org.ua/members-contribute-to-the-victory-of-ukraine-p5.html

https://itukraine.org.ua/volontersk%D1%96-%D1%96n%D1%96cz%D1%96ativi-v%D1%96d-klaster%D1%96v-u-vo%D1%94nnij-per%D1%96od.html

https://dev.ua/news/it-industriia-2-mlrd

https://dou.ua/lenta/articles/top-50-summer-2021/

https://eba.com.ua/yak-it-spilnota-eva-dopomagaye-krayini-pid-chas-vijny-2/

https://itc.ua/news/yak-ukrayinskij-it-biznes-dopomagaye-vijskovim-spisok-onovlyuyetsya/

https://suspilne.media/236631-it-industria-pid-cas-vijni-ak-dopomagaut-zsu-ta-volonteram/

Допомогти волонтерам: