ПОЇЗДКА ТРИВАЛІСТЮ ТИЖДЕНЬ ТА ВАРТІСТЮ 1 000 000 ГРИВЕНЬ

24 листопада 2022 команда організації «Дипломати»  вирушила з гуманітарною місією в східні міста України. Мета цієї поїздки — допомога нашим рідним українцям, які опинились в складній ситуації через активні бойові дії

Історія поїздки 

Попередній план команди був відвідати Харківську область та передати вкрай необхідну допомогу потребуючому населенню. Проте в наш час історія пишеться кожен день і раптом 11 листопада 2022 року ми дізнаємося про подію, котра увійде в історію нашої країни — Херсон вільний. 

Ідея відвідати місто Херсон виникла спонтанно, адже після його звільнення до нас звернулись друзі з партнерського фонду із проханням та гострою потребою доставити допомогу в одну із херсонських лікарень. Ми вирішили, що повинні обов’язково завітати до людей у Херсоні .

І ось настав період активної підготовки до нашої подорожі, саме в цей час виникло два запитання: 

Чим ми можемо допомогти людям Херсону? 

Чого найбільше потребують місцеві жителі? 

Отже, з пошуку відповідей на ці питання ми почали збір гуманітарної допомоги.

Медикаменти та ліки були пріоритетом, адже вся країна на той час знала, яка ситуація зараз саме в цій царині. Частину товарів медичного призначення для передачі в лікарні ми вже мали, залишилось вирішити питання з медикаментами для мешканців міста.

Тут нам на допомогу прийшли наші постійні партнери БФ «5 перон України», які надали нам необхідні медикаменти. Отже, перше завдання по збору гуманітарної допомоги було закрите — ми знайшли та підготували достатню кількість медичних товарів для Херсону у рамках майбутньої поїздки.

Однак ми розуміли, що жителі гостро потребують і продуктів харчування. Часу на організацію зборів коштів не було, тому ми терміново шукали підтримки серед наших партнерів, і знайшли! ГО «Центр вуличних культур» (м. Харків) нам допомогли: поділилися продуктовими наборами від Canada Ukraine Foundation, і саме так нам вдалося закрити питання з потребами в гуманітарній допомозі жителям Херсону.  

4000 кілометрів Україною

Подолавши понад 900 км нелегкої, туманної та слизької дороги від Львову, з безліччю перевірок, блокпостів та ночівлею в Миколаєві, наша команда таки потрапила до Херсону.

Ми приїхали у  Корабельний район міста, де нас вже чекали місцеві жителі, котрі не стримували емоцій. Усмішки, сльози, обійми — цей теплий прийом херсонців, після, мабуть, найскладнішої нашої поїздки, запам’ятається надовго. 

 Під час візиту в місто наша команда передала 160 продуктових наборів на суму близько 200 000 грн та ліки на суму 100 000. 

Виконавши свою місію у Херсоні ми повернулись до Миколаєва, де залишились переночувати і відпочити.

Допомога Херсонській міській клінічній лікарні ім. А. і О. Тропіних   

Проте, наступного дня наша команда волонтерів знову вирушила до Херсону. На цей раз метою була  лікарня, в яку ми привезли товари медичного призначення на суму понад 500 000 грн. Допомога містила: одноразовий медичний одяг, хірургічні знаряддя, інфузійні розчини, медикаменти, генератор.

 В лікарні ми познайомились зі Світланою Василівною — заступником головного лікаря і відповідальною за отримання гуманітарної допомоги.

 Найбільше нам запам’яталось те, як понад 10 медичних працівниць старшого віку розвантажили 1000 кг допомоги за 10 хвилин. Сталеві жінки, яким кожен з нас дякує за те, що вони роблять для людей свого міста! 

Буржуйки та пледи мешканцям Вовчанська  

Завершивши всі справи в Херсоні, ми вирушили далі. Нас чекала Знам’янка, де у рамках проєкту «Зігріймо українців разом» нам необхідно було забрати буржуйки. Далі — довгий шлях через Кривий Ріг і Дніпро до самісінького Харкова, де ми нарешті відчули близькість реалізації основної місії — тепло для наших рідних українців. 

Виїхали з Харкова, і за 3,5 години шляху поступово безкраї степи змінились архітектурою, в якій складно було впізнати місто. Прибули у Вовчанськ, де мали зустрітися з місцевими мешканцями і передати допомогу, яку везли. 

Нашу команду зустрів Олексій Харківський — волонтер і друг «Дипломатів». З його підтримкою ми почувались впевнено і в безпеці, та найголовніше — допомогу, яку збирали разом з вами, передали особисто тим, хто її потребував. У рамках проєкту «Зігріймо українців разом», жителям міста Вовчанськ передали: 20 буржуйок на суму 64 000 грн і 100 пледів. 

Допомога для жителів Харківської області  

Прокинувшись зранку, команда зібралась та вирушила з Вовчанська на Харків, де відбулась зустріч з нашими партнерами та друзями, фондом Сodeit4life, щоб передати допомогу, яку ми зібрали спільно з небайдужими українцями для жителів Харкова та області. 

Нам вдалось полегшити життя понад 260 людей, передавши: 156 продуктових наборів, 10 інвалідних візочків та 100 пледів.

Далі ми повернулися до Львова, у волонтерський штаб, щоб продовжити сортувати допомогу від небайдужих людей та доправляти її до переселенців. І на цьому наші добрі справи не закінчились. 

Продуктові набори жителям Ківшарівки 

Ще до нашої гуманітарної місії в 4000 км ми розпочали збирати іншу партію допомоги, із цим нам помогли студенти Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького та небайдужі люди-волонтери:@mila_yaroshevych, @maksparam, @the_tokarev_ і. 

Як згадує команда: “Склад вже майже став домом, зважаючи, скільки часу тут проводимо.” Саме цю допомогу ми передали нашим партнерам та друзям @codeit4life ще у Харкові 29.11.2022. З нею 03.12.2022 вони вирушили до смт. Ківшарівка Харківської області, аби пакунки нарешті дісталися до своїх отримувачів. 

Загальна вартість гуманітарного вантажу складала понад 150 000 грн. Першими допомогу зустрічали в районі приватних будинків, а після — біля дому №9. Лише подивіться на фото —  під будинком величезна вирва, асфальт та комунікації було зруйновано... Проте люди знайшли у собі достатньо сили і любові, щоб радо зустріти наших друзів і подарувати неймовірну мотивацію для продовження спільної роботи! 

А ще за щасливим збігом обставин саме у день приїзду наших друзів в будинку відновили газопостачання, і його жителі поволі повертались до повсякденних справ. Далі — до будинку №69, де @codeit4life також передали пакуночки людям.

За тиждень часу наша команда подолала 4000 кілометрів, відвідала декілька міст України, зокрема Херсон, Харків, Вовчанськ та смт. Ківшарівку (Харківської області) та передала допомогу на загальну суму понад 1 000 000 гривень.

Ми продовжуємо нашу волонтерську місію допомоги нашим рідним українцям в різних куточках нашої неймовірної та сильної країни!

Дякуємо усім, хто долучається, і закликаємо кожного допомагати разом із нами!

 

 

Допомогти волонтерам: